Chinese wetenschappers hebben een militaire drone ontwikkeld die zich in de lucht in zes afzonderlijke mini-drones kan splitsen. Volgens de krant The South China Morning Post is dat een doorbraak die het slagveld kan veranderen.

De nieuwe drones zijn sneller en efficiënter dan de traditionele multirotor-drones en kunnen tegenstanders van zich afschudden door zich onverwacht te vermenigvuldigen tot enorme zwermen boven het slagveld, zeggen wetenschappers van de Nanjing University of Aeronautics and Astronautics.

Het ontwerp is geïnspireerd op de structuur van de vruchten van esdoornbomen. De mini-drones hebben maar één vleugel. Ze kunnen net als een gewone drone zelfstandig rondvliegen en ook communiceren om complexe opdrachten uit te voeren.

Ondanks hun ongebruikelijke ontwerp, vliegen de mini-drones bijna twee keer zo efficiënt als een multirotor-drone van vergelijkbare grootte, stellen de wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Acta Aeronautica et Astronautica Sinica.

Als traditionele drones samengevoegd worden, vliegen ze langzamer. De nieuwe drones blijven zelfs als ze in afzonderlijke mini-drones worden, zo'n 40 procent efficiënter vliegen dan de meeste andere kleine drones.

De structuur van de vruchten van esdoorns vormden de inspiratie voor de nieuwe drones met één vleugel. Foto: picture alliance/Getty

De wetenschappers zeggen dat een militair die met meerdere drones is uitgerust, een hele reeks missies uit kan voeren. Dat moet het Chinese Volksbevrijdingsleger een tactisch voordeel geven ten opzichte van de tegenstander.

"Het grootste voordeel is de mogelijkheid om de luchtverdedigingssystemen van de vijand in verwarring te brengen", zegt Will Shumate, expert op het gebied van het Chinese tech- en veiligheidsbeleid van de Amerikaanse denktank RAND, tegen Business Insider.

"Als er drones worden gedetecteerd, zetten luchtverdedigingssystemen een proportionele hoeveelheid middelen in om de dreiging het hoofd te bieden. Als die dreiging zich plotseling vermenigvuldigt, geeft dat de mogelijkheid de ingezette luchtverdediging te overrompelen", zegt Shumate.

"Als de drone nu onmiddellijk ingezet zou kunnen worden, dan zou dat echt een game changer zijn op tactisch gebied", stelt hij. Maar toch is dat volgens Shumate onwaarschijnlijk.

"De ontwikkeling van Chinese technologie is vaak een groot vraagteken, maar ik denk niet dat deze aankondiging betekent dat China deze systemen snel kan gaan inzetten."

China beschikt over productielijnen om leger aan drones te leveren voor oorlogsvoering

Gelet op de enorme drone-capaciteit waar China al over kan beschikken, is de ontwikkeling van deze nieuwe drones geen hele belangrijke toevoeging, zegt een andere analist tegen Business Insider.

"Het is goed om in het achterhoofd te houden dat er in China meer dan 200 bedrijven aan drones werken", zegt computerwetenschapper en China-analist TP Huang. "China heeft de controle over de hele leveringsketen voor drones en kan ze echt heel goedkoop produceren".

"Dus als we het hebben over hoe deze nieuwe drones kunnen worden ingezet in een oorlog, dan kunnen ze elke tegenstander overrompelen met alleen al de enorme hoeveelheid die geproduceerd kan worden - en ook nog van een veel hogere kwaliteit dan in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne."

Kleine, betaalbare drones veranderen het moderne slagveld ingrijpend en dwingen legers om hun luchtverdedigingssystemen in hoog tempo te moderniseren.

Foto: Sean Gallup/Getty

Begin maart vroeg het Amerikaanse leger voor komend jaar 2,4 miljard dollar voor de ontwikkeling van 'unmanned aircraft systems' en meer dan 400 miljoen dollar voor technologie om drones af te weren.

Ondertussen waarschuwde een Amerikaanse topmilitair het Congres vorige week dat China zijn militaire begroting met 16 procent heeft verhoogd tot omgerekend zo'n 206 miljard euro. "Het Volksbevrijdingsleger versterkt zichzelf op een schaal die niet meer gezien is sinds de Tweede Wereldoorlog, zowel ter land, ter zee, in de lucht als op cybergebied", zei admiraal John Aquilino.

LEES OOK: Dit Britse laserwapen kan een drone uit de lucht schieten – per ‘beam’ kost dat €12